Safari Rally

Safari Rallyt – Den svåraste tävlingen i WRC-mästerskapen

Safari Rally är en rallytävling som hålls i Östafrika. Den hölls första gången i juni 1953 med namnet östafrikanska koronationssafarit i Kenya, Uganda och Tanganyika. Loppet hölls som ett firande av kronningen av drottning Elizabeth II. År 1960 döptes det till det östafrikanska Safari Rallyt och behöll det namnet fram till 1974 då det blev Safari Rally. Det var en av de mest prestigefyllda och berömda rallyarna i sin tid, liksom en av de tuffaste. Safari Rally var beryktat för att vara den överlägset svåraste rallyn i WRC-mästerskapet att vinna. En del hade sagt att vinna Safari Rallyt var lika med att vinna 3 andra rallyn.

De är svåra förhållanden som det ständigt skiftande vädret och de väldigt grova vägarna – Ofta rife med vassa klippor gjorde livet mycket svårt för lagpersonal – det var ständigt nödvändigt att reparera bilarna och mycket tid gick till spillo – och allt detta arbete måste göras i intensiv värme och fuktighet. Arrangemanget antog specialstadieformatet 1996.

Vill du köpa coola planscher på rallybilar rekommenderar vi er att en titt på justposters.se som har ett stort utbud av affischer posters.

Från den upplagan fram till 2002 innehöll det över 1000 km tidsbestämda etapper, med lopp om 60 km långa till skillnad från de flesta rallyn som hade mindre än 500 km av det totala tidsavståndet. Detta innebar att vinnarens totala tid var över 12 timmar 1996 och minskade till två sekunder blyg av 8 timmar år 2002. Händelsen var en del av World Rally Championship-kalendern i många år tills den blev utesluten 2002 på grund av bristen på ekonomi och organisation 2003.

Den kenyanska regeringen försöker få rallyets WRC-status återställd. Sedan 2003 har evenemanget varit en del av det afrikanska rallymästerskapet organiserat av FIA. Det är för närvarande känt som KCB Safari Rally efter sin sponsor, Kenya Commercial Bank (KCB). Lokal förare Shekhar Mehta var den mest framgångsrika i händelsen med fem direkta segrar (1973, 1979-1982).